Cryptocurrency aangeven bij de belasting

Cryptocurrency aangeven bij de belasting

Handelen in cryptocurrency biedt een mooie gelegenheid om extra geld te verdienen aan de hand van de koers van een bepaalde digitale valuta. Echter brengt het ook met zich mee dat dit opgegeven moet worden aan de belasting.

Ondanks dat cryptocurrency niet geldt als wettelijk betaalmiddel, kan het wel voor problemen zorgen als dit niet aangegeven wordt. Voordat je daarom begint met het investeren in digitale valuta bij Bitvavo, moet je jezelf goed inlezen.

Cryptocurrency valt onder eigendom

Eigendommen moeten aangegeven worden bij de belasting. Ondanks dat je jouw digitale valuta niet kunt vasthouden, telt het wel als eigendom en moet het dus bij jouw inkomstenbelasting worden meegenomen.

In de meeste gevallen komt dit in Box 3 te staan bij overige bezittingen. Indien deze bezittingen boven het vrijgestelde bedrag uitkomen, moet je hier belasting over betalen.

Een jaaropgave helpt bij jouw belastingaangifte

Om te weten wat de waarde van de bezittingen zijn, moet je kijken naar jouw bezittingen vanaf de eerste dag van het jaar. Over dit gehele jaar doe je namelijk de belastingaangifte, waardoor ook aan jouw cryptocurrency gedacht moet worden.

Omdat je het zelf vaak niet doorhebt, wordt er vanuit Bitvavo een jaaropgave gestuurd waarin de waarde van jouw wallet terug te vinden is. De winsten die jij behaald hebt met het handelen in cryptocurrency moeten meegenomen worden in Box 3. In sommige gevallen wordt het gerekend tot ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, waardoor het in Box 1 terechtkomt.

Laat je adviseren door de Belastingdienst

Mocht je niet precies weten hoe je jouw digitale valuta aan moet geven bij jouw belastingaangifte, is het aan te raden om contact op te nemen met de Belastingdienst. Hier weten ze namelijk meer over dit onderwerp, waardoor jij niet het risico loopt dat je de aangifte verkeerd invult en veel terug moet gaan betalen. Dit zou immers zonde zijn van jouw winsten.